Ezechielov chlieb

Každý, kto už niekedy študoval diétu podľa krvných skupín, určite narazil na pojem Ezechielov chlieb. Je to spolu s Esejským chlebom jediný doporučovaný chlieb pre krvnú skupinu "0". Bohužiaľ v našej obchodnej sieti sa nič také nedá nájsť a tak som si musel pomôcť sám. Začal som výskumom na internete. Tento chlieb má biblický pôvod a v USA sa predáva okrem iného aj pod obchodným označením "Ezekiel 4:9", čo značí presnú pasáž biblie, kde sa recept popisuje. Z toho vidno, že Biblia kedysi slúžila dokonca ako kuchárska kniha.

Všetky biblické ingrediencie asi dnes už asi nezoženiete, ale existuje mnoho prispôsobených receptov. Keďže mám doma malú pekáreň na chlieb, zameral som sa na recepty pre domáce pekárne. Po vyskúšaní niekoľkých variantov som nakoniec ostal pri tom, ktorý sa mi zdal najlepší. Tu je:

  • 1 pohár vody
  • 1/4 pohára červenej fazule (uvarenej a vysušenej)
  • 1/4 pohára šošovice (uvarenej a vysušenej)
  • 1 + 1/2 polievkovej lyžice olivového oleja (panenského)
  • 1 + 1/2 polievkovej lyžice medu
  • 3/4 čajovej lyžičky soli
  • 2 poháre hladkej špaldovej múky
  • 1/2 pohára jemne mletej jačmennej múky
  • 1/2 pohára jemne mletej ražnej múky
  • 1/2 obvyklého balenia živého droždia

Všetky ingrediencie dáme do pekárne a zapneme v režime prispôsobenom na pečenie celozrnného chleba. Po ukončení prvej fázy miesenia môžeme pridať lyžicu sušených pšeničných klíčkov, ktoré chlebu dodajú výraznejšiu chuť.

Hotový chlieb je treba nechať vychladnúť, najlepšie prikrytý utierkou, ktorá odsaje prebytočnú vlhkosť. Chlieb je tmavý, hutný a trochu mazľavý. Neobsahuje veľa lepku, preto cesto slabšie vykysne a chlieb nie je veľmi nadýchaný. Má však skutočne výbornú chuť. Najlepšie chutí sám, alebo s troškou medu.

hotový chlieb

 

 

 

 

5 komentárov k “Ezechielov chlieb”

  1. Zaujímavý recept, keďže som aj krvná skupina 0. Nie je mi len jasné, čo sa myslí s vysušenou uvarenou fazuľou a šošovicou. Ak je celkom vysušená, tak by mala byť zomletá na múku, inak sa to prejavi tvrdými kúskami v chlebe.
    Viktor

    1. Ide o obycajnu suchu fazulu aka sa bezne pouziva na varenie. Ked sa uvari tak sa scedi a necha oschnut – ale len kvoli tomu aby nemenila pomer vody v recepte. Lopatky pekarne ju pri mieseni cesta rozdrvia. Ak aj nie nie je to na zavadu.

  2. Predpokladám, že v biblických časoch droždie nepoznali a chlieb robili z kvásku. Z vlastnej skúsenosti viem, že ak sa kvások skombinuje s droždím, tak cesto vykysne lepšie. Určite vyskúšam. Síce tiež mám krvnú skupinu 0, diéte podľa krvných skupín neverím, stravujem sa opačne ako odporúčajú (nejem takmer žiadne mäso) a teším sa dobrému zdraviu.

    Ivo

    1. pre O sekretorov je nevhodna a pre 0 non sekretorov je neutralna…
      Mozno sosovica, ktoru pouzivali v casoch vzniku tohoto receptu bola trochu ina ako ta nasa, ktoru pouzivame v Europe. V kazdom pripade jej nie je vela – aspon ja nemam pre nu ziadne traviace tazkosti – hoci samotna sosovica mi ich stopercetne sposobuje.

Pridaj komentár