vitamín K

Názov

menadiol, fytonadion

Popis a funkcia

Vitamín K je všeobecný názov pre skupinu vitamínov K1, K2, K3, K4 a iných látok. Jeho názov je odvodený od slova koagulácia – zrážanlivosť. Vitamín K bol objavený v roku 1930 dánskymi vedcami, ktorí zistili, že keď malé kurčatá boli kŕmené potravou bez tuku, došlo k u nich ku krvácaniu. Prirodzené vitamíny K1 a K2 sú rozpustné v tukoch a pre optimálnu resorpciu vyžadujú prítomnosť žlče a pankreatickej šťavy. Vitamín K sa resorbuje v tenkom čreve, v lačníku, dostáva sa do chylomikrónov a do lymfy. Účinnosť resorpcie je 40-80%. Nehromadí sa vo väčšom množstve v žiadnom orgáne, preto je ho potrebné denne doplňovať v potrave.

Detailný popis sa dá nájsť v skriptách Dušan Zachar, Humánna výživa II.

Medzi jeho hlavné funkcie patria:

  • je nevyhnutný pre syntézu protrombínu, ktorý je nutný na zrážanie krvi

  • potrebný k regenerácii kostí a syntéze osteokalcínu

  • pomáha pri trombóze vencovitých ciev

  • podporuje správnu funkciu pečene

  • pôsobí preventívne voči infekcii u detí

  • pôsobí preventívne proti zhubným nádorom

  • podporuje dlhovekosť

     

Denná potreba

Denná dávka sa pohybuje okolo 210 mcg. Stúpa pri príjme antibiotík.

Výskyt

Najvýznamnejšími zdrojmi sú: kyslá kapusta, petržlen, brokolica, ružičková kapusta, hlávková kapusta, karfiol, tmavá zelená listová zelenina, ovos, raž, pšenica, sójové bôby, fazuľa, zelený čaj, pŕhľava, lucerna, vajcia a iné.

Príznaky pri nedostatku

Spomalené zrážanie krvi, krvácavosť z nosa, nedostatok krvných doštičiek.

 

Príznaky nadbytku

Pri nadmernom príjme vitamínu K je možná porucha krvného obrazu, precitlivelosť a alergické kožné reakcie.

5 komentárov k “vitamín K”

  1. Zabudli ste napísať, že vitamín K sú baktérie sídliace v našom hrubom čreve schopné produkovať a že obnova vitamínu K prebieha v špeciálnom cykle. I preto je jeho nedostatok u dospelých veľmi vzácny, na rozdiel u novorodencov a dojčiat, ktorým sa podáva preventívne vitamín K, pretože cyklus ešte dostatočne nefunguje a ich tráviaci trakt je relatívne sterilný.

  2. ako sa pise v texte:,, detailny popis sa dá nájsť v skriptách Dušan Zachar, Humánna výživa II“, kde sa aj nachadza. Este k Vasmu textu: u novorodencov je avitaminoza sposobena aj slabym prestupom vitaminu cez placentarnu barieru. U dojciat zase tym, ze sa vitamin K nedostava do materskeho mlieka. S pozdravom Mariassy

  3. Vitamín K je produkovaný črevnou mikroflórou. Keďže novorodenec ešte nemá dostatočnú črevnú mikroflóru, neprodukuje tak dostatok vitamínu K a preto sa im preventívne podáva.
    Majte sa, len na upresnenie.

Pridaj komentár