Nesprávna príprava ryže môže spôsobovať problémy

Varenie ryže zmeniť – dôležité !!!

Vysoký obsah arzénu obsahuje viac ako polovica predávanej ryže.

Voda a ryža v pomere dva ku jednej, hrniec a dvadsať minút varu, kým sa voda nevyparí. Obvyklý spôsob, akým ľudia varia ryžu. Vedci z univerzity v Belfastu ale prišli s varovaním – pri tomto spôsobe prípravy v bielych zrnkách zostáva nezanedbateľné množstvo toxického arzénu.

Arzén sa do ryže dostáva v priebehu pestovania, z pesticídov a hnojív, ktoré poľnohospodári používajú. Nadmerné vystavenie účinkom toxického arzénu môže u ľudí spôsobiť vývojové problémy, problémy so srdcom, cukrovku, ale aj rakovinu. Doterajší predpoklad, že sa účinky arzénu varom zničí, vedci pri sérii pokusov vyvrátili. "Klasický" spôsob prípravy ryža s množstvom arzénu nič moc neurobí.

Vedci ďalej ryžu prepláchli približne v päťnásobnom objeme vody a potom uvarili – testy preukázali, že množstvo arzénu sa znížilo o polovicu.

 Ako najvhodnejšie metódu prípravy nakoniec na belfastskej univerzite vyhodnotili namáčanie ryže cez noc. Po uvarení vo vymenenj vode sa obsah arzénu znížil o osemdesiat percent.

 Podľa denníka The Independent, ktorý cituje výsledky prieskumu britského Kanála 4 a Inštitútu pre globálne potravinovú bezpečnosť, obsahuje takmer 60 percent ryže a ryžových produktov predávaných vo Veľkej Británii vysoké dávky arzénu. TAKŽE …..

 Na noc namočiť potom ráno opláchnuť a variť v novej vode – toto je nový spôsob varenia odo dneška !!!

Pridaj komentár