vitamín B2


Názov

riboflavín

Popis a funkcia

 

Vitamín B2 sa vyskytuje spolu s tiamínom v rastlinách, a teda aj v zelenine. U rastlín podporuje rast a vzniká v koreňových výhonkoch. Pôvodne sa nazýval laktoflavín, pretože dodáva mlieku žltú farbu. Súčasný názov je odvodený od stavebnej zložky vitamínu ribózy– cukru. Objavený bol v roku 1879, keď pod mikroskopom zistili v mlieku fluoreskujúcu žltozelenú látku. Chemicky je to a-D-ribotylizoaxamín. Je rozpustný vo vode.

Detailný popis sa dá nájsť v skriptách Dušan Zachar, Humánna výživa II.

 

Medzi jeho hlavné funkcie patria:

  • podieľa sa na metabolizme sacharidov, tukov a bielkovín

  • podieľa sa na produkcii hormónov nadobličiek

  • podporuje rast, zdravú kožu, vlasy a nechty

  • prispieva k udržaniu dobrého zraku

  • chráni pred poškodením vývoja plodu

  • pôsobí synergicky s tyroxínom

  • posilňuje odolnosť voči kožným plesniam

     

 

Denná potreba

Odporúča sa 1,4 – 2 mg, v puberte a v starobe, ako aj u ťarchavých a dojčiacich žien je vyššia. Podľa príjmu energie je to 0,55 mg na 1000 kcal. Pri vysokých dávkach pôsobí toxicky.

Výskyt

Zdrojmi sú najmä mliečne výrobky, losos a iné ryby, ovocie, celé zrná, semená, najmä mandle, zelenina, vajcia, pečeň a pivovarnícke droždie.

Príznaky pri nedostatku

Nedostatok riboflavíu poškodzuje bunkovú oxidáciu, ktorá zapríčiňuje ochorenie nazývané ariboflavinóza. Príznaky sú: trhliny na perách, zápal rohovky, kožné príznaky, padanie vlasov, nespavosť, citlivosť na svetlo, zlé trávenie, oneskorený rast, pomalé reakcie, zapálený jazyk, páliace oči, rozšírené zreničky..

Príznaky nadbytku

Riboflavín ako jediný z vitamínov B pri vysokých dávkach, napríklad v tabletách môže pôsobiť toxicky. Metabolit citlivý na svetlo môže spôsobiť vznik sivého zákalu oka.

 

Pridaj komentár