vitamín B15


Názov

kyselina pangamínová, pangamát

Popis a funkcia

Ide o derivát kyseliny glukorónovej. Jeho kladný vplyv na ľudský organizmus spočíva v tom, že aktivuje tkanivové dýchanie, šetrí kyslík, najmä v tiesňových situáciách, akými sú znížený tlak, poruchy dýchania mozgu a v myokarde, mimoriadna svalová námaha. Medzi kladné účinky tiež patrí, že zvyšuje obsah glykogénu (živočíšneho škrobu) v pečenia v svaloch. Ako lipotropná látka tiež bráni ukladaniu tukov v pečeni. Podobne ako vitamíny A ,C a Eantioxidačné účinky, pomáha predchádzať tvorbe peroxidov, ktoré sú hlavnou príčinou starnutia. Je populárny tiež pre jeho kladné pôsobenie na fyzickú zdatnosť, zlepšenie výkonov činnosti srdca a celého organizmu. Je rozpustný vo vode.

 

Detailný popis sa dá nájsť v skriptách Dušan Zachar, Humánna výživa II.

 

Medzi jej hlavné funkcie patria:

  • podporuje srdcovú činnosť

  • predlžuje životnosť buniek

  • znižuje hladinu cholesterolu v krvi

  • podporuje vylučovanie jedovatých látok z tela

  • chráni pečeň pred cirhózou

  • zvyšuje celkovú odolnosť organizmu

  • potlačuje túžbu po alkohole a zmierňuje opitosť

Denná potreba

Denné dávky by sa mali pohybovať okolo 25 až 100 mg podľa fyzickej námahy a celkového fyzického a duševného stavu.

Výskyt

Medzi najvýznamnejšie zdroje patria: pivovarnícke droždie, hnedá ryža, nemleté obilie, tekvicové a sezamové semená. Z výživových doplnkov kalcium pangamát.

Príznaky pri nedostatku

Nedostatok sa prejavuje v zníženom okysličovaní buniek vedúcom k únave, slabej fyzickej kondícii, predčasnému starnutiu, srdcovým chorobám, nervovým poruchám, a poruchám endokrinných žliaz.

Pridaj komentár