vitamín PABA


Názov

kyselina para-aminobenzoová

Popis a funkcia

V literatúre sa vitamín PABA nazýva tiež p-aminobenzoová kyselina alebo vitamín H'. Je považovaný za látku podobnú vitamínom, a to preto, že naše telo má možnosť si túto látku vytvoriť ale nie vždy v dostatočnom množstve. Preto bol do skupiny vitamínov B zaradený len nedávno. Je dôležitým rastovým faktorom mikroorganizmov, u rastlín rastový faktor meristematických pletív, u človeka sa vyskytuje vo väzbe na bielkoviny a je zložkou kyseliny listovej. U kurčiat nedostatok PABA spôsobuje zastavenie rastu. Je rozpustný vo vode.

 

Detailný popis sa dá nájsť v skriptách Dušan Zachar, Humánna výživa II.

 

Medzi jej hlavné funkcie patria:

  • pomáha pri rozklade a využití bielkovín

  • odďaľuje starnutie kože

  • stimuluje funkcie hypofýzy

  • podporuje tvorbu červených krviniek

  • pomáha udržovať črevnú mikroflóru

  • brzdí proces starnutia

  • chráni pľúca pred účinkom ozónu

  • zvyšuje tvorbu inzulínu a estrogénu

     

Denná potreba

Denná potreba je okolo 30 až 100 mg.

Výskyt

Zdrojmi sú: celozrnné produkty, ryža, otruby, pšeničné klíčky, melasa, pivovarnícke droždie, pečeň, obličky. Tvorí sa aj v zdravom prostredí črevnej mikroflóry.

Príznaky pri nedostatku

Medzi hlavné príznaky nedostatku PABA patria: ekzémy, vrásky, strata pigmentu, slabosť, podráždenosť, nervozita a depresia, senilita, reumatizmus, zápaly kĺbov, burzitída, zlé trávenie. Nedostatok spôsobuje kožnú chorobu lupus.

Pridaj komentár