karotenoidy

Z celkového množstva 600 derivátov karotenoidov má približne 10 % schopnosť meniť sa na retinol – vitamín A. Z celkového počtu karotenoidov v plazme tvorí asi 90 % β-karotén, lykopén, zeín, zeaxantín, kryptoxantín a luteín.

Hlavná antioxidačná funkcia β-karoténu a ďalších karotenoidov spočíva v jeho schopnosti reagovať s kyslíkom a vrátiť molekulu excitovaného kyslíka do základného energetického stavu. Táto vlastnosť radí β-karotén medzi antioxidanty. Antioxidanty s takouto schopnosťou sa označujú ako zhášače (quenchers). Karotenoidy môžu vychytávať voľné radikály aj priamo. Z uvedených derivátov karotenoidov má najväčšiu zhášaciu schopnosť lykopén, ktorý sa vyskytuje v paradajkách.

Z mnohých epidemiologických štúdií vyplýva, že karotenoidy môžu mať významnú úlohu v prevencii niektorých druhov rakoviny. Protinádorové účinky karotenoidov súvisia pravdepodobne s ich vplyvom na bunkovú proliferáciu a diferenciáciu. Vo výskume sa ešte pokračuje.

 

Zdroj: Dušan Zachar, Humánna výživa II.

Jeden komentár k “karotenoidy”

  1. sisi
    Už Vám niekedy niekto zmeral uroveň karotenoidov vo vašom organizme? Táto možnosť je už aj na Slovensku. Bližšie informácie Vám môžu byť poskytnuté na t.č. +421907/658 336

Pridaj komentár